آموزش تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق پاجوش

– آموزش نگهداری نخل ماداگاسکار در منزل : نخل ماداگاسکار در واقع نخل نیست و به دلیل شباهت به برخی از گونه های نخل به این اسم مشهور شده است. ن..

آموزش تکثیر نخل ماداگاسکار از طریق پاجوش - خانم هنرمند

آموزش نگهداری نخل ماداگاسکار در منزل : نخل ماداگاسکار در واقع نخل نیست و به دلیل شباهت به برخی از گونه های نخل به این اسم مشهور شده است. نام علمی نخل ماداگاسکار Pachypodium می باشد. دو گونه معروف نخل ماداگاسکار Pachypodium lamerei و pachypodium geayi به دلیل شکل ظاهری زیبا و آسان بودن پرورش آن تقریبا در تمام نقاط دنیا تولید و نگهداری می شود. دارای تیغ های بلندی می باشد که تا 6 سانتی متر هم می رسد. گل های نخل در اوایل بهار به رنگ سفید مشاهده می شود.

برگ های نخل ماداگاسکار در فصل خواب یعنی اواخر پاییز و در طول زمستان از پایین زرد شده و ریزش می کند که این حالت طبیعی می باشد. این گیاه بسیار مساعد بیماری های قارچی می باشد. بنابراین با نزدیک شدن به فصل رکود و استراحت این گیاه اگر سایر شرایط محیطی مناسب است، از دست دادن تعدادی از برگ ها امری عادی می باشد. اگر تمامی شرایط محیطی برای رشد این گیاه مناسب باشد در طی سال در حدود 30 سانتیمتر به طول آن افزوده می شود. از جمله نشانه های شرایط مناسب ایده آل این گیاه شکل گیری جوانه های گل است.

گل نخل ماداگاسکار
گل نخل ماداگاسکار
نحوه آبیاری نخل ماداگاسکار:
نخل ماداگاسکار به خشکی مقاومت خوبی دارد و اگر زیاد آبیاری شود احتمال شیوع بیماری پوسیدگی ریشه بسیار افزایش می یابد. البته خشکی کشیدن بیش از اندازه گیاه نیز موجب کم حجم شدن ساقه گیاه، چروکیده شدن برگها و ریزش آنان خواهد شد. بهترین زمان آبیاری هنگامی است که سطح خاک گلدان خشک شده باشد. با توجه به این نکات می توان گفت که تقریبا هر 10-7 روز این گیاه به آبیاری نیاز دارد. در طی زمستان نیز می توان از فواصل آبیاری را بیشتر کرد و تنها در حدی خاک را آبیاری کرد که از خشکی کامل آن جلوگیری شود. برخی پرورش دهندگان اعتقاد دارند که استفاده از آب مقطر یا آب تصفیه شده به رشد و کیفیت بهتر این گیاه کمک می کند. در طی فصل رشد می توان روزانه 4-3 بار از غبار پاشی برگسار برای افزایش میزان رطوبت آنان استفاده کرد.

نور:
اگر به نیازهای نوری این گیاه توجه شود، رشد آن از سرعت خوبی برخوردار خواهد بود. نخل ماداگاسکار به نور فراوانی نیاز دارد و نور مستقیم آفتاب را حداقل به مدت 6 ساعت دوست دارد. اگر امکان تابش نور مستقیم آفتاب بر روی آن وجود ندارد در مکانی همانند نزدیکی یک پنجره که کاملا روشن و پر نور است آن را قرار دهید.

دما:
اگرچه به گفته برخی از پرورش دهندگان برخی از نمونه های این گیاه تا حدودی دمای زیر صفر را نیز تحمل می کند اما بهتر است به طور کل از چنین شرایطی دور نگه داشته شود و دمای محیط نگهداری به زیر 10 درجه سانتی گراد نیاید. زیرا سرمای هوا منجر به پژمردگی، سیاه شدن و ریزش برگهای این گیاه و پوسیدگی نرم انتهای ساقه ها خواهد شد. اگر قصد انتقال این گیاه به بیرون از محیط خانه را دارید تا زمانی که دمای هوای بیرون به حدود 21 درجه برسد صبر کنید و سپس گیاه را به بیرون منتقل کنید تا از سرمازدگی شبانه در امان بماند اما به طور کل دمای 15 الی 29 درجه قابل قبول و 23-20 درجه برای آن بهترین است. گرمای هوا نیز بخصوص اگر به همراه تابش شدید نور مستقیم آفتاب و خشکی کشیدن گیاه باشد، منجر به سوختن نوک و حاشیه برگها شود.

خاک مناسب برای ماداگاسکار:
بستر کاشت باید از زهکشی بسیار خوب برخوردار باشد و آب اضافی ناشی از آبیاری به سرعت از بستر باید خارج شود. در غیر این صورت احتمال شیوع بیماری پوسیدگی ریشه وجود دارد. بهتر است که در قسمت کف گلدان ابتدا به ضخامت 5-3 سانیتمتر از سنگریزه درشت استفاده کرد تا به زهکش کمک شود. از جمله مخلوط های مناسب کاشت می توان به ترکیب 60 درصد ماسه 30 درصد پیت ماس و 10 درصد ورمی کمپوست اشاره کرد. در طی سال دو مرتبه یکی در اوایل بهار و دیگری در اوایل تابستان می توان از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی البته با نصف غلظت استفاده کرد. کود دهی بیش از این مقدار می تواند موجب افزایش عناصر بستر کاشت و در نتیجه سوختگی نوک و حاشیه برگها و در نهایت از بین رفتن آنان شود که این عارضه ابتدا در برگهای مسن اتفاق می افتد. تعویض گلدان این گیاه تقریبا هر دو یا سه سال یکبار انجام می شود. حتی اگر در طی این مدت، گیاه رشد چندانی نداشته باشد بعد از گذشت سه سال نیز شاید لازم به تعویض گلدان نباشد و یا همچنین اگر گیاه شما بسیار سریع رشد می کند می توان به شکل سالانه و در اواخر زمستان و اوایل بهار گلدان آنان را عوض کرد.

نخل ماداگاسکار دفرمه
نخل ماداگاسکار دفرمه
آفات و بیماری ها:
آفت خاصی این گیاه را تهدید نمی کند اما به طور کل آفاتی همانند شته (برای مشاهده اطلاعات بیشتر با شته اینجا را کلیک کنید)، کنه تارعنکبوتی (برای مشاهده اطلاعات بیشتر در رابطه با کنه تار عنکبوتی اینجا را کلیک کنید)، شپشک آرد آلود (برای مشاهده اطلاعات بیشتر در رابطه با شپشک آرد آلود اینجا را کلیک کنید) می توانند این گیاه را مورد حمله قرار دهند. تمامی این آفات به دلیل مصرف شیره گیاهی منجر به ضعف رشد گیاه و بدشکل شدن برگ ها بخصوص برگ های جوان و تغییر رنگ آنان و همچنین ریزش برگ ها می شود. همچنین گاهی به دلیل ترشحات این آفات سطوح برگ ها حالتی چسبناک می یابد که ممکن است به دلیل جمع شدن کپک سیاه رنگی که کپک دوده ای نام دارد، ابتدا سطح برگها سیاه شود و سپس بریزند. برای مبارزه با آفات می توان از سموم سیستماتیک استفاده کرد. از جمله مهم ترین عواملی که موجب پوسیدگی قسمت های مختلف این گیاه می شوند پژمردگی فوزاریومی Fusarium oxysporum از جمله بیماری های قارچی این گیاه است که ابتدا برگهای مسن تر و سپس همه برگهای گیاه را درگیر می کند. برگ ها زرد و سپس قهوه ای می شوند اما بر روی گیاه باقی می مانند. گاهی یک قسمت از برگ تغییر رنگ می دهد و قسمت دیگر سبز رنگ باقی می ماند. با پیشرفت بیماری برگ ها و سپس تمامی گیاه می میرد و از بین می رود.

با مشاهده هر قسمت پوسیده، باید آن قسمت را از گیاه جدا کرد. متأسفانه زمانی که نواحی نزدیک به سطح خاک می پوسند نمی توان گیاه را نجات داد و چاره ای جز صرف نظر کردن از این گیاه نیست. اما اگر نواحی بالاتر پوسیده هستند می توان قسمت های آلوده را جدا کرد و از بین برد تا پیشرفت بیماری به تعویق بیافتد اما پیشگیری راه حل بهتری است. خرید گیاه سالم استفاده از بستر کاشت ضدعفونی شده و خشک بودن هوا و تهویه مناسب از جمله راهکارهای جلوگیری از شیوع این بیماری است. بیماری قارچی لکه برگی نیز منجر به بروز لکه هایی بر روی برگهای این گیاه می شود. این لکه ها می توانند با توجه به عامل قارچی یا باکتریایی که ایجاد کننده این بیماری است رنگ. متفاوتی از زرد تا سیاه داشته باشند. بهترین راه حل چنین بیماری جمع آوری برگهای آلوده و جلوگیری از خیس و مرطوب شدن برگسار گیاه و استفاده از خاک های استریل و ضدعفونی شده در زمان تعویض خاک این گیاه است. همچنین در مواردی که بیماری شدید می شود می توان از قارچ کش برای جلوگیری از پیشرفت این بیماری استفاده کرد.

آموزش کاشت بذر نخل ماداگاسکار:
ابتدا در یک ظرف با زهکشی مناسب خاک پیت ماس که از قبل توسط سم قارچ کش ضدعفونی شده را بریزید با ارتفاع حدود 5-10 سانتی متر سپس بذرهای نخل ماداگاسکار را به صورت خوابیده بر روی خاک قرار دهید و بر روی انها خاک نریزید. سپس روی آن آب اسپرس کنید و در ظرف را ببندید تا رطوبت تأمین شود ظرف را در محلی با نور مناسب و دمایی بین 20-30 درجه سانتی گراد قرار دهید. همیشه خاک باید مرطوب باشد که در صورت کم شدن رطوبت روی بستر آب اسپری کنید و هر 10-12 روز یک بار بستر را با قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب سم پاشی نمایید.

نخل ماداگاسکار
میوه نخل ماداگاسکار
عکس نخل ماداگاسکار
میوه رسیده نخل ماداگاسکار
همچنین در قسمت پایین گیاه نیز جوانه های کوچکی شروع به رشد و شکل دهی گیاهی جدید می کنند که می توان آنان را از گیاه مادری جدا کرد. جدا کردن این جوانه ها در ماه های تابستان با نتایج بهتری در ریشه زایی آنان همراه خواهد بود. گیاهان جوان از خود شیره ترشح می کنند که مانع از ریشه زایی آنان در بستر کاشت می شود بنابراین بهتر است که برای 8-4 روز آنان را در لابه لای روزنامه پیچید و در مکانی خشک و با دمای حدود 18-16 درجه گذاشت تا ترشح شیره تمام شود. سپس می توان اقدام به کاشت گیاهچه های جوان کرد و بعد از کاشت خاک گلدان را کمی آب داد تا مرطوب شود. دمای محیط نگهداری همانند گیاهان بالغ و در حدود 20 درجه مناسب است.

عکس بذر نخل ماداگاسکار
عکس بذر نخل ماداگاسکار
خواب زمستانی نخل ماداگاسکار:
اکثر نخل های ماداگاسکار با فرارسیدن زمستان به دوره رکود یا استراحت فرو می روند و رشد آنان متوقف می شود. برخی از برگها بخصوص برگهای مسن که در قسمت پایین توده برگها قرار گرفته اند ممکن است بریزد. در این زمان باید آبیاری را کاهش داد. زرد شدن و ریزش برگ ها در دوران خواب گیاه نخل ماداگاسکار طبیعی است